Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αποδείχτηκε ότι το Σαββατοκύριακο δεν αρκεί για να ξεκουραστούμε

Έπειτα από μια εξουθενωτική εβδομάδα στη δουλειά, το Σαββατοκύριακο δεν αρκεί για να ξεκουραστούμε και να αναπληρώσουμε τον ύπνο που χάσαμε, σύμφωνα με μία
νέα μελέτη.


Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Ψυχιατρικής Αλέξανδρο Βγόντζα, ειδικό σε θέματα ύπνου, παρακολούθησαν ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών, οι οποίοι πέρασαν 13 συναπτές νύχτες στο Ιατρείο Ύπνου του πανεπιστημίου.


Οι εθελοντές κοιμόντουσαν από ένα οκτάωρο τις τέσσερις πρώτες νύχτες. Στη συνέχεια, κοιμόντουσαν επί έξι ώρες για έξι νύχτες, ενώ τις τρεις τελευταίες νύχτες κοιμήθηκαν από ένα 10ωρο.

Οι επιδόσεις τους μειώθηκαν όταν συστηματικά περιορίσθηκε ο ύπνος τους σε έξι ώρες το βράδυ
– και δεν βελτιώθηκαν έπειτα από δύο νύχτες 10ωρου ύπνου.


Αν και αυτές οι δύο νύχτες τους έκαναν να νιώθουν πιο «καθαρό» το κεφάλι τους, εξακολουθούσαν να είναι αργοί και αδέξιοι.


«Έπειτα από μία εβδομάδα ήπιας στέρησης ύπνου, οι δύο νύχτες του 10ωρου ύπνου ήταν αρκετές για να νιώθουν λιγότερο κουρασμένοι οι εθελοντές, αλλά δεν βελτιώθηκαν οι επιδόσεις τους σε διάφορα τεστ», δήλωσε ο δρ Βγόντζας.


«Συνεπώς η συνήθης πρακτική της παράτασης του ύπνου τα Σαββατοκύριακα για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ύπνου μέσα στην εβδομάδα, δεν αρκεί για να αντιστραφούν οι αθροιστικές επιδράσεις της έλλειψης στις νοητικές λειτουργίες».


Άλλο οι άντρες…
Η μελέτη όμως είχε και ένα καλό νέο – για τους άντρες τουλάχιστον: έδειξε πως έχουν αληθινό πρόβλημα όταν στερούνται ύπνο και δυσκολεύονται να ξυπνήσουν νωρίς το Σαββατοκύριακο. Συνεπώς, τους παρέχει την τέλεια δικαιολογία για να μένουν στο κρεβάτι όσο περισσότερο μπορούν τις μέρες που δεν εργάζονται.

Αντιθέτως, οι γυναίκες απεδείχθησαν πολύ πιο ανθεκτικές στην έλλειψη ύπνου – πιθανώς διότι ωφελούνται περισσότερο από τον βαθύ ύπνο, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που παρουσιάσθηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Επαγγελματικών Εταιρειών Ύπνου (APSS) των ΗΠΑ.


Ωστόσο, οι γυναίκες δεν πρέπει να εφησυχάζουν, διότι προγενέστερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Γουώργουϊκ και του University College του Λονδίνου έδειξε πως η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιολογικά προβλήματα.

Επιπλέον, πριν από δύο μέρες δημοσιεύθηκε μελέτη που έδειξε πως ο λιγοστός ύπνος τις κάνει οξύθυμες και υπονομεύει το γάμο τους – πρόβλημα που δεν παρατηρείται στους άυπνους άντρες.

Πηγή: tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΣ

Το σήμα κατατεθέν της Κρητικές παράδοσης και συγκεκριμένα οι "χειροποίητες κατσούνες, κρητικά μπαστούνια" είχαν την τιμητική τους στην τελευταία εκπομπή του ALPHA «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση». Την Κυριακή το μεσημέρι εμφανίστηκε στην εκπομπή μέσω σύνδεσης Skype ο Κρητικός "Digital Media Strategist" Μάρκος Σμυρνάκης. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο τρόπος της διαδικτυακής προώθησης της Κρητικής παράδοσης, αλλά και πως όλο αυτό βοηθάει στην συντήρηση της. Όπως ισχυρίζεται, σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ είναι ικανές να δώσουν ξανά ζωή και να συστήσουν σε νέο κόσμο τις Κρητικές κατσούνες. Αυτό είναι και το όραμα. Η ένταξη ενός παγιωμένου προϊόντος και πάλι στην καθημερινότητα του ανθρώπου, πριν την εξαφάνιση του. Ένταξη... από όλες τις πλευρές, ξεκινώντας από το κίνητρο για την παραγωγή, αλλά και το ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους όχι μόνο να μάθουν να τις χρησιμοποιούν , αλλά και να παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνίτες πλέ

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.