Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρητικό Γλέντι στα Αϊτάνια

.
Έχουμε σχεδόν φτάσει στα μέσα Αυγούστου. Ολόκληρη η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η παναγία αποτελεί ένα από τα Ιερότερα πρόσωπα της ορθοδοξίας, ενώ σε κάθε περιοχή Την αποκαλούν και διαφορετικά. Σίγουρα θα έχετε ακούσει να Την αποκαλούν ως Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.
Πολλοί χριστιανοί θεωρούν ότι ο 15 Αύγουστος είναι το Πάσχα του καλοκαιριού. Η συγκεκριμένη εορτή καθιερώθηκε από τον 7ο αιώνα και αποτελεί μια περίοδο 15 ήμερης νηστείας. Κατά τη λήξη του 15 ήμερου πραγματοποιούνται αρκετές εορτάστηκες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

Εδώ στην Κρήτη, είμαστε αρκετά τυχεροί γιατί έχουμε αρκετές εναλλακτικές επιλογές στο τι να κάνουμε την παραμονή, αλλά και τη βραδιά της Παναγίας. Την τιμητική τους έχουν τα Κρητικά γλέντια που διοργανώνονται από διάφορους συλλόγους χωριών της Κρήτης.
Ωστόσο πάντα υπάρχει η απορία για το πιο γλέντι να προτιμήσετε. Αν λοιπόν βρίσκεστε σε τέτοιου είδους αναζήτηση, θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε ένα από τα δύο κρητικά γλέντια που θα διοργανωθούν στο χωριό των Αϊτανίων.
Τα Αϊτάνια θα λέγαμε ότι κατέχουν στην παράδοση τους την διοργάνωση κρητικών γλεντιών για το εορτασμό της Παναγίας, αφού το αναλαμβάνουν για πάνω από 50 Χρόνια. Το Χωρίο βρίσκεται πολύ κοντά στη πόλη του Ηρακλείου, αφού απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα, ενώ θα χρειαστείτε περίπου 20 λεπτά για να φτάσετε στο προορισμός σας.
Λόγω λοιπόν της εύκολης πρόσβασης στο χωριό, αλλά και χάρις την πολυετή εμπειρία του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, δεν θα ταλαιπωρηθείτε ούτε κατά τη πρόσβασή σας στα Αϊτάνια, αλλά ούτε αργά το βράδυ κατά την επιστροφή σας στο σπίτι.
Τα κρητικά γλέντια που έχουν προγραμματιστεί είναι δύο, στις 14, αλλά και στις 15 Αυγούστου και ώρα 10:00 μ.μ. Καλό είναι να φτάσετε νωρίτερα για να σιγουρευτείτε ότι θα βρείτε να καθίσετε.
Θα γίνουν στην Κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του Χωριού, όπου ο συνδυασμός της γραφικής πλατείας, η φιλοξενία των ντόπιων, αλλά και η Κρητική μουσική, θα σας εξασφαλίσουν σίγουρα μία ή γιατί όχι δύο, μοναδικές βραδιές.
Όσο αφορά το μουσικό πρόγραμμα, για τις 14 Αυγούστου, θα απολαύσετε το κρητικό συγκρότημα του Μανώλη Στεφανάκη. Ενώ στις 15 Αυγούστου θα περάσετε μια όμορφη βραδιά με τον Κώστα Νοδαράκη.
Σχετικά με το φαγητό θα βρείτε πατάτες, σαλάτα, μπριζόλες και μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε ψητό…


Πηγή: menslifestyle.blog

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη της Κρητικής ενδυμασία στην πάροδο του χρόνου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σημασία του σαρικιού, για ποιο λόγο φορούν οι Κρητικοί μαύρο πουκάμισο, τι επιρροές δέχτηκε η παραδοσιακή Κρητική φορεσιά ώσπου να πάρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα;  Νομοθεσίες ενδυμασίας, επιρροές από τους διάφορους λαούς που κατοίκησαν στην Κρήτη και βεντέτες έδωσαν την τελική πινελιά στο σχέδιο της Κρητικής ενδυμασίας που γνωρίζουμε. Οι επιρροές από τη Δύση.

Βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης.

Με δύο λόγια η βασική διαφορά μεταξύ των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφήμισης. Οι Δημόσιες Σχέσεις στην εποχή μας πρέπει σε συνεργασία με τη διαφήμιση να οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάπως την διαφήμιση από τις δημόσιες σχέσεις, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι με τις δημόσιες σχέσεις περιμένουμε πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να μην είναι και μετρήσιμα σε σχέση με αυτά της διαφήμισης που το ζητούμενο είναι άμεσο και με πιο ασφαλείς τρόπους μετρήσιμο. Δημοσίευση: Μάρκος Σμυρνάκης

Φουντώνει το συναίσθημα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Γράφει ο Μάρκος Σμυρνάκης   Προσπαθώντας να δώσω ένα σύγχρονο ορισμό για την λέξη “Ρατσισμός”, θα έλεγα ότι, χρησιμοποιείται για να αναγάγει μια ομάδα, ως   υπέρτερη άλλων. Πιο συγκεκριμένα περιγράφει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων (οι οποίοι συνδέονται με κάποια κοινά χαρακτηριστικά) εναντίον μίας άλλης ομάδας. Η προέλευση της προέρχεται από το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, δηλαδή τον φυλετικό ρατσισμό, εκ της Ιταλικής όμως γλώσσας, “ razza ”   (ράτσα) που σημαίνει φυλή.

Η ομορφότερη κοπέλα της Κρήτης για το 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την Τετάρτη 24 Αυγούστου το club Envy στο Ηράκλειο όπου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος Τελικός του 33ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς. Τον τίτλο της MISS ΚΡΗΤΗ 2011 κατέκτησε η 19χρονη Εύα Ζεϊμπεκάκη από το Ηράκλειο, Ά Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 αναδείχθηκε η Φαίη Αβδουλά και΄Β Αναπληρωματική Miss Κρήτη 2011 η Ευρυδίκη Μερκούρη. Η 17χρονη Μιχαέλα Φωτιάδη

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΣ

Το σήμα κατατεθέν της Κρητικές παράδοσης και συγκεκριμένα οι "χειροποίητες κατσούνες, κρητικά μπαστούνια" είχαν την τιμητική τους στην τελευταία εκπομπή του ALPHA «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση». Την Κυριακή το μεσημέρι εμφανίστηκε στην εκπομπή μέσω σύνδεσης Skype ο Κρητικός "Digital Media Strategist" Μάρκος Σμυρνάκης. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο τρόπος της διαδικτυακής προώθησης της Κρητικής παράδοσης, αλλά και πως όλο αυτό βοηθάει στην συντήρηση της. Όπως ισχυρίζεται, σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ είναι ικανές να δώσουν ξανά ζωή και να συστήσουν σε νέο κόσμο τις Κρητικές κατσούνες. Αυτό είναι και το όραμα. Η ένταξη ενός παγιωμένου προϊόντος και πάλι στην καθημερινότητα του ανθρώπου, πριν την εξαφάνιση του. Ένταξη... από όλες τις πλευρές, ξεκινώντας από το κίνητρο για την παραγωγή, αλλά και το ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους όχι μόνο να μάθουν να τις χρησιμοποιούν , αλλά και να παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνίτες πλέ